Törések

Ha törik a hab, határozott törésvonalla, anyagveszteség nélkül, és a teljes felületen ragasztod, figyelsz, hogy az elapor (v. EPP) „gömbjei” a régi helyükre kerüljenek, akkor nem is kell egyéb más plusz erõsítés. A pillanatragasztó elég. Feltéve, hogy nem oldja a habot. Ezt elõzõleg ki kell próbálni. A kopásos sérülések ellen jó, ha a felületet (pl. belépõélt) végigragasztod jó minõségû szigetelõszalaggal. Díszítésnek is jó, és praktikusan véd a hasonó sérülésektõl.

Ha nincs aktivátor nem gáz, max egy éjjel alatt köt annélkül is tökéletesen.

A mindenféle celluxxal, üvegszálas ragasztószalaggal vigyázni kell. Nekem kb 1-2 év alatt nagyon csúnyán lepörögnek a gépekrõl, és ráadásul a ragasztójuk rászervülten ottmarad a gépen. csúnya is, bizonytalan is. Nem idõt álló megoldás.

Nagy igénybevételû helyeken, ott ahol merevíteni, vagy erõsíteni kell a habot, a legjobb megoldás, ha veszel lehetõ legvékonyabb acélszálat, szénszálat (0.5-ös, de ha van vékonyabb, az is jó), és szikével kb 2-3mm mélyen belehasítasz a habba, a szálat betömködöt mélyre, és utánaeresztesz pillragacsot. Ha ügyes vagy, szinte láthatatlan, súllya alig, és iszonyat erõs lesz…..

Ma már nem szokás, de ha olyan habanyagod van, amit old a pillanatragasztó, azt purexxel éri meg ragasztani. Az olyasmi anyag, mint a purhab, talán picit kevésbé habzik fel, csúnya is, barna is, a formáját sem tartja a kötés ideje alatt, de iszonyat erõsen köt.

Elõkerült két video a torzult habok helyreállításáról:

A tapasztalatok szerint, ha még nem ismert a konkrét hab hõigénye, akkor a hûvössebbtõl indulva a forróbb felé, kicsit próbálgatni kell a víz hõmérsékletét, mert ha túl forró, akkor nem lesz szép az eredmény……

Mindenestre egy kis adalék:
A balsa nem rugalmas. Az elsõ cikis földetérésnél törni fog, ha peched van szilánkosan apróra, ahogy kell. Utána lehet ragasztani, fóliázni. ez drága, és nagyon macerás dolog. Egy kisebb bordarepedéssel is órákat lehet melózni, mire repkész lesz. Márha sikerül a fóliázás… nekem soha sem sikerült szépen.

A hab nem törik. De ha mégis pillanatok alatt megragasztod nyom nélkül. Amelyik anyag bírja, ott a pillanatragasztó a nyerõ, amit az old, azt purexxel, de inkább epoxyval érdemes ragacsolni. A space scooterem több méterrõl, kocsitetejérõl esett le, és semmi baja. Az új gazdájánál kb 5m-rõl teljes gázon állt orral a földbe. No az már megviselte rendesen. De még mindig javítható.

Egy elrettentõ példa

Ez a 1.5m-es balsa tréner elég rendesen leesett. Pár méterrõl orra. Egy hab gép azért egy ilyen esés után is kb 1 órás melóval javítható. Ez rengeteg meló, nem tudom megbecsülni se.