Nyomtató alapanyagok, vetemedés, tapadás

2022.08.22.

A filament választás nem ördögi dolog. Tudjuk, milyen paraméterekkel képes müködni a nyomtatónk és tudjuk, milyen paraméterekkel rendelkezik a filement. Ennek alapjan választhatunk. Ne ijedjünk meg, nincs benne boszorkányság.

Legelső sorban alapszabály, bármilyen anyag lehet bármilyen. Ki kell próbálni, lehet más gyártó másik terméke másképp viselkedik, hiába tartozik ugyanabba a családba. Minden anyagnak a gyártó oldaláról le kell tölteni az adatlapját, abban van meghatározva a két legfontosabb paraméter az ajánlott nyomtatási fej- és az ágyhőmérséklet. Ezekkel nem foglalkozom, én egy szubjektív összefoglalót adok az általam használt filamentekről. Én a következő gyártók filamentjeit próbáltam, nem is volt velük alapvető gond: Creality, Azurefilm, Gembird, esun.

A PLA a legalapvetőbb filament. Könnyen nyomtatható, vetemedésre nem hajlamos, jól működik, relatív erős. Egy gond van vele, kicsit sem hőálló és rugalmatlan. Legfeljebb 40-45 fokig használható. Nagyobb mérető testek létrehozásához lehet praktikus. Nyomtatáskor tárgyhűtést igényel. Van egy jobb verziója a PLA+, az még erősebb, jobb, a hőfok függése hasonló.
A PETG alapvetően hasonlít a PLA-hoz, azonban valamennyivel jobban tűri az ütéseket, a pillanatnyi erőhatásokat, rugalmasabb és kb 10-15 fokkal magasabb a hőtűrése. Az talán jobban illeszkedik a mindennapokba. Hátránya, hogy hajlamos nyomtatáskor szálasodni, illetve kissé erősebb a vetemedési hajlama. Jól használható anyag, tárgyhűtést igényli nyomtatáskor. Vannak speciális PETG anyagok (Filament PM PETG), melyekre vállalják a 70 fokos hőállóságot.
ABS, a nagy öreg. Relatív olcsó anyag, az elkészített tárgyak kültéri használatra is alkalmasak, bírja az UV sugárzást és relatív strapabíró nyomatot képez. Sajnos normál körülmények között csak 1-2 cm vastag tárgyak készíthetők vele, mert erősen hajlamos a vetemedésre, annyira, hogy vastagabb tárgy esetén a tárgy meg is tud hasadni a rétegek mentén. Fűtött, szabályozott klímájú, zárt nyomtatószekrény esetén lehet nagyobb alkatrészeket nyomtatni vele. Házi körülmények között 2cm-nél laposabb alkatrészekre praktikus. Hőállósága kiemelkedő 100 fok felett is szilárd, nyomtatáskor tárgyhűtést nem igényel.
ASA, egy relatív új anyag, az ABS-nél jóval kisebb, de tetten érhető a vetemedési hajlama. Nálam 30 fok körüli, zárt szekrényben, temperált közegben is repedt, bizonyos vastagság felett. Ennek ellenére, eme tulajdonságára a tervezéskor figyelve, hőálló alkatrészekhez szükséges lehet. „Levegőbe”, támasszal se lehet vele nyomtatni a vetemedés miatt, mindig le kell horgonyozni a test sarkait az ágyhoz. Hőállósága magas, 100 fok felett terhelhető, nyomtatáskor tárgyhűtést nem igényel.

A nyomtatásnál mindig figyelemmel kell lenni arra, hogy a nyomtatás rétegekben történik. A szálak, mivel a rétegek egymást keresztezik, mindig sokkal szilárdabb sikokat alkotnak, mind ahogy a síkok tapadnak egymáshoz. Azaz, ha az elkészült tárgyra ható erők a nyomtatás síkjában hatnak, akkor a tárgy, erős szívós lesz, ha erre merőlegesen, akkor SOKKAL gyengébb. Kb fele-harmada erőhatásnak lesz képest ellenállni. A rugalmasság különbség még látványosabb. Ezért törekedni kell, hogy a tárgyat úgy tervezzük, hogy a komolyabb erőhatások az ágy síkjába legyenek és a rá merőleges hatásokra jóval vastagabb fallal kell készülni vagy akár a tárgyat több darabból nyomtatni és utána összeállítani.

A vetemedés ellen jó fegyver a sarkokra talp készítés. Az alábbi alkatrészen az is megfigyelhető, hogy az ágy felett lévő síkokat, a szeletelő program által szolgáltatott támasz funkció mellett is le kell talppalni , különben csúnyán meghúzódik a felület.

Ezzel a témával foglalkozik az alábbi 2 youtube video is.