RC vásárlás a világban

2020, a változások ideje

2020.07.01.

Hosszas megfontolás után vettem egy Multiplex Parkmastert. Csak gépet, mondván mindenem van hozzá. Tanulságos volt.

Multimex Parkmaster Pro
Multimex Parkmaster Pro

Teljesen megváltoztak a viszonyok. Először is, a magyar modellboltok eltűntek. Nem is értem. Egyetlen oldalt találtam, ami működött, a www.sarkanyellato.hu -t. Viszont ott csak styroman Bálint gépei vannak, nem játszott. A sráccal többször beszéltem, kedves és segítőkész volt. A der-schweighofer.at megvan, működik, az árukészlet jónak tűnik, viszont a szállítási költségek döbbenetesen megemelkedtek. Nem játszik. Végülis a www.rcvilag.hu oldalon kötöttem ki. A.hu kicsit becsapós, mert egy pozsonyi cégről van szó. Azonban elég széles az áru- és raktárkészletük, jók az áraik és nagyon korrektek a szállítási feltételeik, 1500ft/csomag illetve 36.000Ft felett ingyenes. Remek. Ráadásul, nagyon korrektül, dupla dobozba, a két réteg között tömőanyagba csomagolták a repcsimet, nagyon meg voltam elégedve. Utánvéttel lehet fizetni, megjött 4-5 nap alatt korrektül. Beszélnek magyarul, lehet velük könnyen kommunikálni. Ami nehézkes volt, az a weblapjuk, valahogy nem mindent találtam meg könnyen, és nem volt mindenről részletes műszaki információ. Érdemes alaposan körülnézni, több minden van, mint ami első blikkre látszik. Mindent összevetve, ajánlom őket, jó cégnek bizonyult.

Később rájöttem, hogy ugyan van motorom a Parkmasterhez, de kicsit gyenge, jó lenne erősebb. Akkor vegyünk motort. No, ez nem volt annyira könnyű. A szokásos hobbykingen SEMMI sem volt, ami jó lett volna, teljesen elképedtem, se a távolkeleti, se a eu-s áruházban sem volt semmi szóba jöhető árú (Pár nap múlva, jött az értesítést, az eu áruházba jött motor. De mire kitaláltam, mit veszek még rajta kívül, hogy kicsit a drága szállítást ellensúlyozzam elfogyott.). A der-schweighofernél lett volna, de olyan drága volt a szállítás, hogy nem játszott. A sárkányellátó weblapján volt megfelelő motor, de mind kiderült, valójában nem. 3 napom ráment a keresésre, mire kikristályosodott, hogy a szlovák-cseh vonal látszik nyerőnek. Az rcvilágnál találtam jónak tűnő motort, de megfelelő műszaki paraméterek hiányában, nem voltam biztos. Miközben keresgéltem, megtaláltam ezt a Cseh oldalt: profimodel.cz/en/. Nem rendeltem tőlük, tehát nincs konkrét tapasztalat, de láttam, hogy 6EUR-ért szállítanak ide, 110EUR felett ingyenes a szállítás, és az általam keresett cikkekről kimerítő műszaki információik voltak. Végül ezen a cseh oldalon találtam, műszaki paramétereket, melyek alapján meg mertem, rendelni a pozsonyi oldalról a megfelelő motort. Időközben bevezettek egy csomagküldési módot, amivel 690Ft-ért eljött a csomag, benne 1m-es szén rudakkal, propellerekkel és a motorral, szintén precízen becsomagolva.

Vásárlás a www.hobbyking.com áruházból /2009/

A hazai webáruházaknál lényegesen jobb árakat találtam a www.hobbyking.com oldalon. Az árukínálat nem teljeskörû, érződik, hogy a távolkeleti gyártók tételeiből áll. Én például már egy ideje nézegettem egy A123 akksi töltését 5A-rel megoldó töltőt. Nálunk, ismert webáruház, neves terméke kb 20.000Ft + szállítás. A helyi noname bolt noname töltője 24.000Ft, de a Honkongi oldalról házhoz szállítva 10.000Ft-ért idejön a cucc. Kicsit olvasgattam a fórumon, azt mondják jó cucc, elvétve előfordult gagyi kivitelezésû db, de több elégedett honfitársunk reakcióját olvastam. Igazából az egy ember aki peches volt, visszaküldte, és szó nélkül kapta a csere db-ot…..

Szóval elhatároztam rendelek, és íme a tapasztalatok…..

Május 20-án döntöttem. Rendelek. Gyorsan csináltam egy Paypal accountot. Nagyon be voltam parázva, de sikerült. Tkp megadtam a bankártyám adatait, levontak 400Ft-ot, ezzel validáltam őket és kész. Ennek értelme, hogy innentől ha bárhol vásárolok paypallal, akkor egy bármilyen „nevesincs” cégecskének nem kell megadni a bankártyám adatait, amivel bőven vissza lehet élni, hanem „csak” a paypal azonosítómat, amivel viszont nem tudnak. Asszem. Remélem 🙂

Szóval csináltam a hobbykinges is logint, rendeltem, megadtam a paypal adatokat és már csipogott is a telefonom, hogy lefoglalták a pénzt. Jól, jó árfolyammal….. Mivel ez hét vége volt, más nem történt.

Aztán észrevettem, hogy a webáruházban az általam rendelt töltő pillanatnyi készlete -11. Hm. Mondom ez izgi. Aztán megnéztem újból, és észrevettem, hogy május végére ígértek szállítmányt….. Az elkövetkező napokban nézegettem szorgalmasan. Kb 2-3 nap alatt a készlet elérte a -97-et. Aztán hirtelen felugrott 432-re, azaz megjött a cucc. Talán más napra a rendelésemre rákerült, a csomagolt kód, és a postai regszám. Azzal már a posta oldaláról lehet követni az eseményeket. A legutolsó bejegyzés, hogy május 31-én a csomagom elhagyta Honkongot Magyarország irányában….

Ami érdekes, hogy kb 1 nap alatt ismét átment a készlet minuszba….. Jó sok töltőt adnak el 🙂

Ma csináltam egy érdekes összhasonlítást. Nagyon tetszik a Multiplex Fox gép, szeretnék valamikor egyet, mert könnyen szállítható, édes, meg minden…. Itthon az általam ismert egyik webáruházban kb 35eft-re jönne ki a repcsi kompletten. Nagyjából pontosan ugyanazokkal a cuccokkal messziről kb 22eft-ért itt a cucc. Ez azért már számít…..

Persze a gépet magát itthon kell rendelnem, mert európai gyártmány és mint ilyen ott ismeretlen. A vevőhöz is Itthon kell kvarcot venni, mert kinn adnak a vevő árában 10 garnitúra kristályt random frekivel oszt ennyi. Nem vacakolnak konkrét igényekkel….

Most itt tartunk (09.06.02) várom a megérkezését, majd megírom mikor lesz…..

Megjött!! (09.06.03) Profimód becsomagolva, sértetlenül, a csomagon megjelölve, hogy ajándék (tehát vámmentes). Szóval minden szuper, a cucc müxik, öröm boldogság….. 🙂

(12.05.26) Én sok registered mail-ben kértem már cuccot, szerencsére a vámosok még nem jelentkeztek. De előfordul, nem tudom mi alapján, hogy kivetnek vámot, áfát. Én azt gondolom (saját logika alapján, szóval nem biztos, hogy jól), hogy a registered maileket nem bántják, mert az levélnek minősül, de a csomagokat igen. Szóval, ha rendelek, akkor regisztered mail rendelek, és olyan 750 g-ig. Ha több a cucc, akkor több csomagot célszerű összeállítani, akár pár nap különbséggel. Persze mind regisztered mail. Így csak levelet kapsz, jó eséllyel el lehet kerülni a vámhatóság munkáját. Sajnos nagy tárgyakat, repülők, stb felkeltik a vámhatóság figyelmét, ott számítani kell vámra, Áfára, méghozzá a teljes, szállítással növelt összegre.

Nem biztos, hogy így van, de mutatnak erre jelek. 

(12.05.28) Friss infó a fórumról Paraglider tollából: 
„a postai rendeléskor a 150 eurónál olcsóbb, de 22 eurónál drágább eszközökre vámot ugyan nem, de a hazai áfát meg kell fizetni. Ha ennél drágább eszközt hozunk be vámot és áfát is kell fizetni – már ha a kiválasztott ketyere nem 0 százalékos vámmal importálható. Fontos tudni, hogy a vámot postai rendelés esetén a szállítási költséggel és eaz setleges biztosítással növelt összeg után számítanak, az áfát pedig a vámmal megnövelt értékre kell kalkulálni.
Fontos tudni, hogy ha valaki a megrendelt, importált termékek valódi árától jelentõsen eltérő összeget tüntet fel, csempészést követ el: ha az így elmaradt vámbevétel összege nem éri el a százezer forintot, szabálysértésnek minősül, efelett azonban bûncselekménynek számít, és akár kétéves szabadságvesztést is kiróhatnak az elkövetőre.”

 Utószó:
Azóta a HK-s fiuk nyitottak egy lerakatot az EU-ban. Azóta számolni kell!

EU raktárból picit drágábbak a cuccok, de a szállítás sokkal olcsóbb, és nincs ÁFA, meg semmilyen vám. Főleg nagy csomagoknál (repülő, sok akksi, stb). Ki kell számolni!

Ja és EU-ból csak pár nap a szállítás.

Én úgy számoltam, hogy 0,5-1kg registered mélig olcsóbb a hong kong, de az felett, főleg, ha a vámhatóság rácsap, akkor már német a nyerő.

De fogj egy excelt, és számolj utána.

2012. 09. 01.

Az index.hu mai cikkjében megerősítették, hogy jelenleg 22 EUR felett adó és vámkötelesek a tételek.

2014.04.30.
Ahogy néztem a szállítási költségek változása miatt a legtöbb esetben (olyan 0,5kg-os registered mail felett) már megéri EU-ból rendelni. Ráadásul akkukat már nem is lehet HK-ból rendelni, csak EU-ból, ahonnan 5 nap alatt itt van. Hk-ból, mostanság inkább 4 hét, mint 2. Persze sok apróság van, ami csak a hk raktárában van, ott sajna nincs választás. Mindenesetre Excelt elő, és ki kell számolni.

2015.11.16.
Egy aktuális összefoglaló vámszabályokról az index.hu újabb cikkében.

2017.04.01.
Van már az EU és GB raktár is. Amíg még az unióban van GB, addig bárhonnan lehet rendelni. Utána, ki tudja…..  A lényeg, hogy az EU raktárból lehet mindenfélét, beleértve lipo akksit is rendelni. A szállítás GLS Expresszel történik, a vámolás pedig nem probléma, hisz vámunióban vagyunk.

Vásárlás a http://www.electriflite.co.uk oldalról

2012.06.04.

A hobbykingen hosszabb idő óta nem volt egy szükséges alkatrész. A frsky telemetriás adómodul.
Keresgéltem, hogy honnan lehetne még emberi áron beszerezni. Hát azt kell mondjam a HK-nak nagyon jók az árai, hasonlót csak egy amerikai oldalon találtam, a http://www.alofthobbies.com/. Onnan viszont a szállítás lényegesen drágább. Nomeg amerika, ami megint jó sok várakozást, postai bizonytalanságot (nem volt számomra egyértelmű, hogy tracking-gal adják-e fel), és a vámhatóságtól való rettegést jelent.

Aztán megtaláltam itt is: http://www.electriflite.co.uk. No itt még drágább, viszont ez már unió, a vámhatóság nem vizsgálja, a posta elfogadható, biztosítást tartalmaz, és mivel közel van, vélelmezem, hogy hamar ideér.

Meglátjuk. Írom, ha megvan a konkrét tapasztalat.

12.06.14.

Megjött a cucc, pufi borítékba csomagolva. Az egyik nyákon a led el volt görbülve, kaphatott valami kicsi nyomást, a HK-sok korrektebbek, ők mindenképpen dobozba csomagolnak…. A vevő pedig teljesen máshogy van csomagolva, mint a HK-ról jött másik kettő. gondolom, egy régebbi széria.

Nagyon nem vagyok elragadtatva a Royalmail Ltd teljesítményével, meg az egész biznisszel, legközelebb kihagyom.

Az árak kb 40%-kal magasabbak, és a szállítás is alig rövidebb, szóval meggondolandó.