Műrepülő Styromantől

/már gondolom ő is fogja a fejét, hogy ilyet csinált valamikor/

2006.06.
Megvettem ezt a gépet Styroman-tól. Vegyesek a tapasztalatok. Egyrészről nagyon kedvező az ára, másrészről vannak vele nehézségek. Egyrészről elég problémás dolog az összeállítás, mert ellentétben a gyári hab gépekkel, nincsen csapok, egyéb anyagba préselt segítség a pontos összeragasztáshoz. Felületek tökéletesen síkok, pl. a szárny helyzete beragasztáskor teljesen az összeállító precizitására van bízva.

Amúgy a gép jól repül. Egy MTLD-215-ös motorral, 30A-es szabályzóval és 1800mAh-s 12C-s akksival repülöm. Tud menni függőlegesen felfelé, bár nem túl gyorsan. Tömege akkuval olyan 700g körül van. Mivel aránylag magas a siklósebessége, kb 70%-os gáz alatt nem célszerû repülni vele, mert billenékennyé válik.

Azért vannak vele gonodok is. A függőleges és vízszintes vezérsíkok ajánlás szerint 6mm-es depronból készülnek. Én a függőleges vezérsík ágyát balsából készítettem depron helyett. Így az stabil, ellenben a függ vezérsík mozgórésze (depron) pár repülés után megtört a menetszéltől. Ezt megerősítettem. Utána a kormányemelő roppantotta össze a depront. Szóval a depron nem ide való. Balsából kell újracsinálni, ha vannak vele távolabbi céljaim. Most nincsenek. Egyelőre az oldalkormányt fa merevítéssel fixre kötöttem így repülök. Ha lesz kedvem 3-as balsából úracsinálom, az elég jó lesz.

De lehetséges, hogy idén még elrepkedek vele így, jövőre meg veszek valami igényesebben kidolgozott gyári gépet.

Sőt biztos.

2006.07.30.
Ma egy leszállásnál kicsit túllassítottam földközelben. Lebillent. A szárnyvég leért a földre, a gép törzse azonnal összeroppant, eltört.

Szerencsére a pillanatragasztó nem oldja, így egy kis balsa léc segítségével kb 20 perc múlva megint reült, de azért ez látványos volt. A szárny végen alig látszik valami sérülés, a törzs meg kettétörik. Nagyon gyenge anyagból van. Nem repülőnek való. Szóval idén még repkedem vele 🙂

2007. nyár

Anyagiak hiányában idén is elrepkedtem vele. Nem sokat, keveset. Valami baja lett, bár esni nem esett. Bizonytalanná vált. Majd tavasszal meg kell nézni….

valamikor később….
béke poraira…. Lakást festettünk. Nem élte túl. Kettétört a nagy pakolásban. Azóta styroman áttért az EPP-re. Az sokkal jobb, rugalmasabb, könnyebb.