Vásárlás a www.hobbyking.com áruházból

A hazai webáruházaknál lényegesen jobb árakat találtam a www.hobbyking.com oldalon. Az árukínálat nem teljeskörû, érzõdik, hogy a távolkeleti gyártók tételeibõl áll. Én például már egy ideje nézegettem egy A123 akksi töltését 5A-rel megoldó töltõt. Nálunk, ismert webáruház, neves terméke kb 20.000Ft + szállítás. A helyi noname bolt noname töltõje 24.000Ft, de a Honkongi oldalról házhoz szállítva 10.000Ft-ért idejön a cucc. Kicsit olvasgattam a fórumon, azt mondják jó cucc, elvétve elõfordult gagyi kivitelezésû db, de több elégedett honfitársunk reakcióját olvastam. Igazából az egy ember aki peches volt, visszaküldte, és szó nélkül kapta a csere db-ot.....

Szóval elhatároztam rendelek, és íme a tapasztalatok.....

Május 20-án döntöttem. Rendelek. Gyorsan csináltam egy Paypal accountot. Nagyon be voltam parázva, de sikerült. Tkp megadtam a bankártyám adatait, levontak 400Ft-ot, ezzel validáltam õket és kész. Ennek értelme, hogy innentõl ha bárhol vásárolok paypallal, akkor egy bármilyen "nevesincs" cégecskének nem kell megadni a bankártyám adatait, amivel bõven vissza lehet élni, hanem "csak" a paypal azonosítómat, amivel viszont nem tudnak. Asszem. Remélem :)

Szóval csináltam a hobbykinge is logint, rendeltem, megadtam a paypal adatokat és már csipogott is a telefonom, hogy lefoglalták a pénzt. Jól, jó árfolyammal..... Mivel ez hét vége volt, más nem történt.

Aztán észrevettem, hogy a webáruházban az általam rendelt töltõ pillanatnyi készlete -11. Hm. Mondom ez izgi. Aztán megnéztem újból, és észrevettem, hogy május végére ígértek szállítmányt..... Az elkövetkezõ napokban nézegettem szorgalmasan. Kb 2-3 nap alatt a készlet elérte a -97-et. Aztán hirtelen felugrott 432-re, azaz megjött a cucc. Talán más napra a rendelésemre rákerült, a csomagolt kód, és a postai regszám. Azzal már a posta oldaláról lehet követni az eseményeket. A legutolsó bejegyzés, hogy május 31-én a csomagom elhagyta Honkongot Magyarország irányában....

Ami érdekes, hogy kb 1 nap alatt ismét átment a készlet minuszba..... Jó sok töltõt adnak el :)

Ma csináltam egy érdekes összhasonlítást. Nagyon tetszik a Multiplex Fox gép, szeretnék valamikor egyet, mert könnyen szállítható, édes, meg minden.... Itthon az általam ismert egyik webáruházban kb 35eft-re jönne ki a repcsi kompletten. Nagyjából pontosan ugyanazokkal a cuccokkal messzirõl kb 22eft-ért itt a cucc. Ez azért már számít.....

Persze a gépet magát itthon kell rendelnem, mert európai gyártmány és mint ilyen ott ismeretlen. A vevõhöz is Itthon kell kvarcot venni, mert kinn adnak a vevõ árában 10 garnitúra kristályt random frekivel oszt ennyi. Nem vacakolnak konkrét igényekkel....

Most itt tartunk (09.06.02) várom a megérkezését, majd megírom mikor lesz.....

Megjött!! (09.06.03) Profimód becsomagolva, sértetlenül, a csomagon megjelölve, hogy ajándék (tehát vámmentes). Szóval minden szuper, a cucc müxik, öröm boldogság..... :)

(12.05.26) Én sok registered mail-ben kértem már cuccot, szerencsére a vámosok még nem jelentkeztek. De elõfordul, nem tudom mi alapján, hogy kivetnek vámot, áfát. Én azt gondolom (saját logika alapján, szóval nem biztos, hogy jól), hogy a registered maileket nem bántják, mert az levélnek minõsül, de a csomagokat igen. Szóval, ha rendelek, akkor regisztered mail rendelek, és olyan 750 g-ig. Ha több a cucc, akkor több csomagot célszerõ összeállítani, akár pár nap különbséggel. Persze mind regisztered mail. Így csak levelet kapsz, jó eséllyel el lehet kerülni a vámhatóság munkáját. Sajnos nagy tárgyakat, repülõk, stb felkeltik a vámhatóság figyelmét, ott számítani kell vámra, Áfára, méghozzá a teljes, szállítással növelt összegre.

Nem biztos, hogy így van, de mutatnak erre jelek. 

(12.05.28) Friss infó a fórumról Paraglider tollából: 
"a postai rendeléskor a 150 eurónál olcsóbb, de 22 eurónál drágább eszközökre vámot ugyan nem, de a hazai áfát meg kell fizetni. Ha ennél drágább eszközt hozunk be vámot és áfát is kell fizetni - már ha a kiválasztott ketyere nem 0 százalékos vámmal importálható. Fontos tudni, hogy a vámot postai rendelés esetén a szállítási költséggel és eaz setleges biztosítással növelt összeg után számítanak, az áfát pedig a vámmal megnövelt értékre kell kalkulálni.
Fontos tudni, hogy ha valaki a megrendelt, importált termékek valódi árától jelentõsen eltérõ összeget tüntet fel, csempészést követ el: ha az így elmaradt vámbevétel összege nem éri el a százezer forintot, szabálysértésnek minõsül, efelett azonban bûncselekménynek számít, és akár kétéves szabadságvesztést is kiróhatnak az elkövetõre."

 Utószó:
Azóta a HK-s fiuk nyitottak egy lerakatot Németországban. Azóta számolni kell!

Németországi raktárból picit drágábbak a cuccok, de a szállítás sokkal olcsóbb, és nincs ÁFA, meg semmilyen vám. Fõleg nagy csomagoknál (repülõ, sok akksi, stb). Ki kell számolni!

Ja és németbõl csak pár nap a szállítás.

Én úgy számoltam, hogy 0,5-1kg registered mélig olcsóbb a hong kong, de az felett, fõleg, ha a vámhatóság rácsap, akkor már német a nyerõ.

De fogj egy excelt, és számolj utána.

2012. 09. 01.

Az index.hu mai cikkjében megerõsítették, hogy jelenleg 22 EUR felett adó és vámkötelesek a tételek.

2014.04.30.
A német raktárt, ahogy néztem áthelyezték hollandiába, és a szállítási költségek változása miatt a legtöbb esetben (olyan 0,5kg-os registered mail felett) már megéri onnan rendelni. Ugyanis Honkongból egy fél kilós csomag 10$, hollandiából 50kg-ig 10$ a szállítási díj, és 5 nap alatt itt van. Hk-ból, mostanság inkább 4 hét, mint 2. Persze sok apróság van,a mi csak a hk raktárában van, ott sajna nics választás. Mindenesetre Excelt elõ, és ki kell számolni.

2015.11.16.
Egy aktuális összefoglaló vámszabályokról az index.hu újabb cikkében.

2017.04.01.
Van már EU és GB raktár is. Amíg még az unióban van GB, addig bárhonnan lehet rendelni. Utána, ki tudja.....  A lényeg, hogy az EU raktárból lehet mindenfélét, beleértve lipo akksit is rendelni. A szállítás GLS Expresszel történik, a vámolás pedig nem probléma, hisz vámunióban vagyunk.

RC modellezés


Ma:

2019. Augusztus 10. Szombat,
Lőrinc napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésbõl csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévõ tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....