Motor el- és lehuzatás

Többször felmerült a kérdés, hogy a modellrepülõk motorját miért kell menetirány szerint jobbra és lehuzatni. A huzatás mértékét tapasztalati úton kell kitesztelni, de általános esetben 2-2 fokban szokták megadni. Minél nagyobb egy gép, annál kisebb mértékû el- és lehuzatásra van szükség. Ez természetesen orrmotoros felállásra vonatkozik.

A magyarázat:

  • elhuzatás: a motor propellere szembõl nézve balra (óramutató mozgásával ellentétesen) mozog. Ez a mozgás a közegellenállás miatt jobbra fordítja a gépet. Ha a gép jobbra fordul, akkor balra fog kanyarodni. Azaz, ha nem lenne motor elhuzatás, akkor semleges kormányelemekkel a gépünk erõsen balra fordulna, sõt, lassú orsóba kezdene. Ez a hatás ráadásul arányos a motor fordulatszámával. Ezért a motort menetirtány szerint jobbra elhuzatjuk, aminek eredményeként, a gázállással arányos jobbra kanyarító, azaz az elõzõ hatást kompenzáló erõt kapunk. 
  • lehuzatás: A repülõt a szárny felhajtóereje tartja fenn. A egy adott szárny felhajtóereje függ egyebek közt a sebességétõl. Ha gázt adunk, akkor részben a propellerszél ad plusz sebességet, részben a repülõ sebessége nõ. Ezért nõ a szárny felhajtóereje. Ezért a repülõ felhúzza az órát, loopingba kezd. Azért, hogy ezt a nem kívánt mozgást megakadályozzuk (csökkentsük), a motort a gép siklási tengelyéhez képest lebillentjük, így a motor nem csak elõre, hanem kis mértékben lefelé is húzza a repülõ orrát, amivel kompenzálja azt. Igen nagy felhajtóerejû konstrukcióknál (pl. vitárlázók) gyakran elõfordul, hogy maga a mechanikus felépítés miatt nem lehet teljesen kompenzálni a felfelé irányuló erõket, így gázadáskor lefelé kell tartani a kormányt.

Tolómotorra
(pl Easy Star) is érkezett kérdés: A dolog roppant egyszerû. ne hátulról nézzük a gépet, hanem az orrfelöl, mintha "rendes" orrmotoros gép lenne. És ugye, akkor balra le kellene huzatni. Nomost ha az orrmotort balra le, akkor a tolómotort jobbra fel kell elölrõl nézve.

RC modellezés


Ma:

2019. Augusztus 10. Szombat,
Lőrinc napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésbõl csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévõ tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....