Modellrepülõ súlypontjának beállítása

Egy repülõ súlypontját a tervezõje állapítja meg. Ez részben számított dolog, de a berepülési tapasztalatok nagyban befolyásolják.

 

Amikor egy gépet építünk, mielõtt bármit (akku, szervók, szabályzó, vevõ) beépítenénk, elhelyezzük azokat a kész sárkányon (pl. ideiglenesen ráragasszuk szalaggal), ahová gondoljuk, és ellenõrizzük, hogy a súlypont nagyjából ott legyen, ahol a tervezõ meghatározta.

 

A tényleges súlypontot megkeresni úgy lehet, hogy a két újaddal alátámasztod a szárnyat a törzs mellett, és keresed azt a pontot, ahol a gép vízszintes vezérsíkja vízszintesen áll, ott a súlypont.....

 

Ha a gép súlypontja a helyén van, akkor összességében legjobb a repkészsége.

 

Ha a súlypont kicsit inkább elõrefelé van, orrnehéz géprõl beszélünk. Ha a gép kis mértékben orrnehéz, könnyebb a kezelhetõsége, stabilabb a repülése, de romlik sikláskészsége).

 

Ha a súlypont kicsit hátrább van az elméleti helyénél, farnehéz géprõl beszélünk, ekkor romlik kezelhetõsége, ideges lesz, billenékeny, és szintén romlik a sikláskészsége.

 

Örömrepüléshez, gyakran kicsit (0,5-1cm) orrnehézre állítjuk a gépeket, 3D-hez, légiharchoz, gyakran kissé farnehézzé tesszük, hogy a gép fordulékonyabb legyen.

 Ha nem tudjuk egy kész gép súlypontjának a helyét, akkor kiinduláshoz gyakran használják az 1/3-os szabályt, mi szerint a törzs tövében, a belépõtõl a csûrõ végéig lévõ húrhossz elsõ harmadánál keresendõ.

A súlypont beállításához egy másik módszer azt írja, hogy vigyük fel egy magasságba a gépet, és egyenes repülés közben fordítsuk a hátára. Ha az orra elkezd süllyedni, és a magasságit  tolni kell hozzá erõsen, hogy vízszintes maradjon, akkor orrnehéz, ha elkezd felfelé emelkedni, akkor farnehéz a gép. Ha szépen vízszintesen megy tovább, vagy egy pici magasságival, akkor jó a beállítás.

 Ez az a rövid elmélet megmutatja, hogy a berepülés elõtt, hol keressük a súlypont helyét, de a végén az adott pilóta szubjektívan állítja oda, ahol a legjobb neki.

RC modellezés


Ma:

2019. Augusztus 10. Szombat,
Lőrinc napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésbõl csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévõ tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....