Hitec Optic 6 Sport Frsky DHT (toggle switch) telemetriás modullal

2012. 05 .26. Vettem egy nagyon szép állapotú Hitec Optic 6 Sport 35MHz-es adót, vevõvel. Arra gondoltam, hogy részben jó tartalék adóm lehet, részben pedig átalakítom valami olcsóbb vevõvel használható 2.4GHz-es rendszerre.

Végülis a választásom az FrSky DHT 8ch DIY Telemetry Compatible Transmitter Module egységre esett.
Érveim a következõek:
1. ez a modul 6V-os táptól üzemképes. Ez pont jó, mert az adóakksi ebben a rádióban 6 cellás, tehát kb 6-9V közé esik az üzemi feszültsége.
2. a modul telemtriás, azaz a vevõre ráköthetõ 2 analóg jel, amit leküld az adóra. Errõl van szó pl itt a fórumon. A lényeget le is mentettem ide. Arra mindenképp nagyon jó lehetõség, hogy amint elkészül a rég tervezett akkuõröm, ami nem a LiPo akksi feszültség esése után ad riasztást, hanem az akkuból ténylegesen kiürült mAh kapacitás után, akkor annak riasztó jelét közvetítsem az adóba.
3. a vevõ folyamatosan monitorozza a vett jel minõségét, és több fokozatban küld riasztást az adónak, ha minõségromlást észlel.
4. az adott gyártónál ez a modernebb modul.
5. a gyártó a dokumentációit közzétette a neten
6. a magyar fórumon is népes topicja van.

Egy nagyon kedves Cseh modellezõ kolléga már szintén megtette ezt az átalakítást (http://pichrt.info/hitec-optic-6-sport-frsky-v8ht), a gyártó nem telemetriás, tehát csak egyirányú moduljával. A galériámban bemásolom azokat a képeket, szép sorban, amit õ volt olyan kedves készíteni. A képeken vannak eredeti nyelvû feliratok.

Magam az átalakítást még nem végeztem el, még nem jött meg a megrendelt modulom. De amint itt van, jelentkezem a dolog eredményével.

2012.06.14.
A beépítés problémamentesen lezajlott.
Csináltam pár változtatást, az alábbi galériához képest, késöbb berakom a fotókat.
Az adómodul kapcsolóját nem építettem be (lehúztam a nyákról), mert úgy döntöttem, hogy úgysem fogom másfajta vevõvel használni, mint a telemetriás, és a kapcsolásból kiderült, hogy ez esetben a kapcsoló amúgy is nyitott állapotban van. Az elsõ benyomások jók, majd csinálok távolságtesztet és berepülés, és szintén írok. Amásik eltérés a fotóktól, hogy az adóantennát nem a régi csonkjára tettem, az ledugóztam, hanem asszimetrikusan befúrtam a ház tetején a régi antenna dombjától balra, az ott lévõ hely közepére. Ez a megoldás fényesen bevált, mert az antenna nincs útban a tárolásnál, könnyedén elfér az adó mellett, az adó fogójának védelmében.

2012.08.29
Azóta repült sokat. Minden rendben van vele. Fotókat sajnos nem volt türelmem csinálni, de jók ezek itt alant. Nagy ritkán fordul elõ, hogy az adómodul be - be csippan egyet, ami a manual szerint normális, valami interferencia okozza. Komoly nagy vitorlázóval még nem használtam, egy 80cm-es vitorlázóval viszont nem tudtam elérni a hatótáv csökkenést jelzõ csipogás határát.RC modellezés


Ma:

2019. Augusztus 10. Szombat,
Lőrinc napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésbõl csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévõ tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....