Hitec Optic 6 Sport Frsky DHT (toggle switch) telemetriás 2,4GHz-es adó modullal

2012. 05 .26. Vettem egy nagyon szép állapotú Hitec Optic 6 Sport 35MHz-es adót, vevővel. Arra gondoltam, hogy részben jó tartalék adóm lehet, részben pedig átalakítom valami olcsóbb vevővel használható 2.4GHz-es rendszerre.

Végülis a választásom az FrSky DHT 8ch DIY Telemetry Compatible Transmitter Module egységre esett.
Érveim a következõek:
1. ez a modul 6V-os táptól üzemképes. Ez pont jó, mert az adóakksi ebben a rádióban 6 cellás, tehát kb 6-9V közé esik az üzemi feszültsége.
2. a modul telemtriás, azaz a vevőre ráköthető 2 analóg jel, amit leküld az adóra. A lényeget le is mentettem ide. Arra mindenképp nagyon jó lehetőség, hogy amint elkészül a rég tervezett akkuőröm, ami nem a LiPo akksi feszültség esése után ad riasztást, hanem az akkuból ténylegesen kiürült mAh kapacitás után, akkor annak riasztó jelét közvetítsem az adóba.
3. a vevő folyamatosan monitorozza a vett jel minőségét, és több fokozatban küld riasztást az adónak, ha minőségromlást észlel.
4. az adott gyártónál ez a modernebb modul.
5. a gyártó a dokumentációit közzétette a neten
6. a magyar fórumon is népes topicja van.

Egy nagyon kedves Cseh modellező kolléga már szintén megtette ezt az átalakítást, volt tehát példa az elkészítésre. /2020. Sajnos az oldala azóta eltűnt/

Magam az átalakítást még nem végeztem el, még nem jött meg a megrendelt modulom. De amint itt van, jelentkezem a dolog eredményével.

2012.06.14.
A beépítés problémamentesen lezajlott.
Csináltam pár változtatást, az alábbi galériához képest, később berakom a fotókat.
Az adómodul kapcsolóját nem építettem be (lehúztam a nyákról), mert úgy döntöttem, hogy úgysem fogom másfajta vevõvel használni, mint a telemetriás, és a kapcsolásból kiderült, hogy ez esetben a kapcsoló amúgy is nyitott állapotban van. Az első benyomások jók, majd csinálok távolságtesztet és berepülés, és szintén írok. A másik eltérés a fotóktól, hogy az adóantennát nem a régi csonkjára tettem, az ledugóztam, hanem asszimetrikusan befúrtam a ház tetején a régi antenna dombjától balra, az ott lévő hely közepére. Ez a megoldás fényesen bevált, mert az antenna nincs útban a tárolásnál, könnyedén elfér az adó mellett, az adó fogójának védelmében.

2012.08.29
Azóta repült sokat. Minden rendben van vele. Fotókat sajnos nem volt türelmem csinálni, de jók ezek itt alant /2020. sajnos a fotók eltűntek/. Nagy ritkán fordul elő, hogy az adómodul be – be csippan egyet, ami a manual szerint normális, valami interferencia okozza. Komoly nagy vitorlázóval még nem használtam, egy 80cm-es vitorlázóval viszont nem tudtam elérni a hatótáv csökkenést jelző csipogás határát.