Direkt Drive Extruder, alul extrudáltság

22.08.26.

Elnézést, hogy a mostani alkalommal nem magyarázom meg teljesen kezdőknek is érthető módon, de erre most nincs lehetőség. Később esélyes, hogy meglesz a részletezett tartalom. Addig is:

Még a dollár árfolyam elszállása előtt vettem egy Creality Direct Drive Extrudert. Ezen a képen le van szerelve a filamenthűtő ventillátor:

Direct Drive Extruder

Jól látható a lényeg, hogy a extruder motor nagyon közel van a hotendhez, így nagyon közvetlen pontos az extruder adagolása, illetve a rendszer alkalmas rugalmas filamentek (TPU, TPE) nyomtatására. Fel is szereltem a nyomtatóra és örömmel használtam. Azonban a legutóbbi nyomtatási feladatomnál:

Alul extrudált munkadarab

feltűnt, hogy a kitöltés nem homogén, vannak a felületen lyukak, hasadékok, azaz a fej nem adagol annyi filamentet, amennyi elég a szándékolt térfogat kitöltésére. Ezt jelenti az alulextrudáltság. Ekkor jöttem rá, hogy ez az extruder nem annyi anyagot adagol, mint az eredeti bowdenes, amihez a gépet gyárilag beállították. Tehát az extrudert újra kell kalibrálni. Erről található egy video a youtube-on.