Creality nyomtatóágyak, építőlapok

2022.08.22.

Két féle nyomtatóággyal volt ezidáig dolgom. Azért csak 2 félével, mert a másodikban megtaláltam a nagy Őt 🙂

A nyomtatófólia előnye, hogy relatív alacsony hőfokon is jól tapad, bármilyen tapadássegítő eljárás nélkül is. Ez persze azt is jelenti, hogy néha kimondottan nehéz levakarni róla a rajta maradó nyomtatási maradványokat. Felépítéséből fakadóan nem is túl tartós megoldás, tönkremegy belátható időn bellül. Én elsősorban alacsony ágyhőmérsékletű nyomtatáshoz javaslom, azaz PLA-hoz. Tisztítani szappanos vízzel (és körömmel :)) lehetséges.
A Carborudum üveglap nálam a nyerő. 60 fokos ágyhőmérséklettől nagyon jól tapad. Alatta, illetve erősen torzulásra hajlamos anyagnál (ABS, ASA) előfordulhat, hogy tapadássegítővel ajánlott ellátni, és megbízhatóan működik. Amire elsősorban vigyázni kell, hogy a felületét ne sértsük meg fém szerszámokkal. Én úgy szoktam használni, hogy szappons vízzel tisztára mosom, majd COOP-os hajlakkal befújom. Ez a installáció jó pár nyomtatást, hozzányúlás nélkül kibír. Időnként újból lemosni és lakkozni kell. Legutóbb úgy jártam, hogy a meleg garázsban (30C°) nem tudtam leválasztani róla a nyomatot. Nyílván vésni, karcolni nem akartam. Eszmbe jutott, hogy beteszem hűtőbe, ott lehült 5-8 fok környékére, úgy már elfogadható erőfeszítéssel le tudtam választani a nyomatot.
Előkerült a lakkozás. A hajlakk egy elterjedt tapadássegítő anyag. Olcsó, könnyen beszerezhető és jól működik. Azonban sajnos nem mindegyik. Én a COOP-os erős hajlakkot használom, az tökéletes, van aki mást használ, de például a lidlis hajlakk nálam annó nem működött, szóval ki kell próbálni, és ami működik, azt kell használni.