Törések javítása
néhány konkrét tanács

2009.07.01.

Ha törik a hab
, határozott törésvonalla, anyagveszteség nélkül, és a teljes felületen ragasztod, figyelsz, hogy az elapor (v. EPP) "gömbjei" a régi helyükre kerüljenek, akkor nem is kell egyéb más plusz erősítés. A pillanatragasztó elég. Feltéve, hogy nem oldja a habot. Ezt előzőleg ki kell próbálni. A kopásos sérülések ellen jó, ha a felületet (pl. belépőélt) végigragasztod jó minőségű szigetelőszalaggal. Díszítésnek is jó, és praktikusan véd a hasonó sérülésektől.

Ha nincs aktivátor nem gáz, max egy éjjel alatt köt annélkül is tökéletesen.

A mindenféle celluxxal, üvegszálas ragasztószalaggal vigyázni kell. Nekem kb 1-2 év alatt nagyon csúnyán lepörögnek a gépekről, és ráadásul a ragasztójuk rászervülten ottmarad a gépen. csúnya is, bizonytalan is. Nem időt álló megoldás.

Nagy igénybevételű helyeken, ott ahol merevíteni, vagy erősíteni kell a habot, a legjobb megoldás, ha veszel lehető legvékonyabb acélszálat, szénszálat (0.5-ös, de ha van vékonyabb, az is jó), és szikével kb 2-3mm mélyen belehasítasz a habba, a szálat betömködöt mélyre, és utánaeresztesz pillragacsot. Ha ügyes vagy, szinte láthatatlan, súllya alig, és iszonyat erős lesz.....

Ma már nem szokás, de ha olyan habanyagod van, amit old a pillanatragasztó, azt purexxel éri meg ragasztani. Az olyasmi anyag, mint a purhab, talán picit kevésbé habzik fel, csúnya is, barna is, a formáját sem tartja a kötés ideje alatt, de iszonyat erősen köt.

2014.07.28.
Előkerült két video a torzult habok helyreállításáról:

A tapasztalatok szerint, ha még nem ismert a konkrét hab hőigénye, akkor a hűvössebbtől indulva a forróbb felé, kicsit próbálgatni kell a víz hőmérsékletét, mert ha túl forró, akkor nem lesz szép az eredmény......szummatíve.... 

2006.08.09.
Sajnos konkrét példákat, megoldásokat nem tudok javasolni. Amikor ilyen gondom volt, akkor gyorsan mindig megjavítottam, soha nem volt kedvem fotózgatni.

Mindenestre egy kis adalék:
A balsa nem rugalmas. Az első cikis földetérésnél törni fog, ha peched van szilánkosan apróra, ahogy kell. Utána lehet ragasztani, fóliázni. ez drága, és nagyon macerás dolog. Egy kisebb bordarepedéssel is órákat lehet melózni, mire repkész lesz. Márha sikerül a fóliázás... nekem soha sem sikerült szépen.

A hab nem törik. De ha mégis pillanatok alatt megragasztod nyom nélkül. Amelyik anyag bírja, ott a pillanatragasztó a nyerő, amit az old, azt purexxel, de inkább epoxyval érdemes ragacsolni. A space scooterem több méterről, kocsitetejéről esett le, és semmi baja. Az új gazdájánál kb 5m-ről teljes gázon állt orral a földbe. No az már megviselte rendesen. De még mindig javítható.

 Egy elrettentő példa

 

Ez a 1.5m-es balsa tréner elég rendesen leesett. Pár méterről orra. Egy hab gép azért egy ilyen esés után is kb 1 órás melóval javítható. Ez rengeteg meló, nem tudom megbecsülni se.

 


RC modellezés


Ma:

2017. November 21. Kedd,
Olivér napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésből csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévő tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....