Mit tegyen egy kezdő?

2017.
Előszó:
Egy vitorlázó-kezdő gép, mint pl a blixler, easy star, easy trener tud egy apróságot.Bármilyen, akár zuhanó helyzetben, ha a pilóta elengedi a botot, kb 10-15m zuhanás után beáll ideális siklásba. Azaz, amikor a kezdő pilóta az adrenalintól zavarva, az idegtől tépve, a fáradságtól kibukva elveszti a fonalat, elenged mindent, lazít, és a gép magától, mintha robotpilótája lenne, beáll siklásba, ahonnan vissza lehet venni, és lehet tovább vezetni pár pillanat lazítás után. Egy kezdőnek, az első pár tucat felszálláskor ez nagyon fontos. 

A tolómotor hatása, hogy ha zuhan a gép, jókora sebességgel a földbe, jó eséllyel, kicsi igazítás után, akár csálé orral, de azonnal repül tovább. Ha orrmotoros a gép, akkor ez nem sanszos. Egy kezdőnek meg fontos, hogy ha napi akár több zuhanása van, minél nagyobb valószínűséggel folytathassa a repülést, ne keljen hazamennie negatív élménnyel, és órákig javítgatnia...... ....vagy sarokba vágni az egészet, és hagyni a fenébe.....

A klasszikus tréner gépek ezt nem, vagy sokkal kevésbé tudják (szerintem nem, de biztos lenne aki bizonygatná, de xy tréner sokkal tökéletesebb, mert sokkal jobban néz ki....... :)). 

Szóval egy klasszikus trénert, második gépnek ajánlom, amikor már nem kérdés, hogy a pilóta zuhanás nélkül le tud-e szállni egy easy....... valamivel.

Minden tiszteletem styroman mesternek, majdnem minden gépe meg van (volt), de a fun clubot nem ajánlom kezdőnek. Lassú siklásnál a farok eléggé hatástalan, a magamét úgy törtem meg, hosszú évek után, hogy nem törtem repülőt, hogy egy loopingnál nagyon belassult a gép, és nem volt akkora sebessége, hogy a magasságinak hatása lett volna, és állt bele a földbe erősen..... Nem való igazán kezdőnek. a styroman tréner 1200 ebből a szempontból sokkal jobb volt.
Aztán jöhet egy műrepülő, amit viszont minden pillanatban, folyamatosan vezetni kell. Annak akkor jön el az ideje, ha már nem okoz a pilótának folyamatos terhet, feszültséget a vezetés, és könnyedén képes arra, hogy napi 10-20 startot megcsináljon egy pillanat lazítás, figyelem lanyhulás nélkül.


Jusson eszedbe.....

Az építés, az egy műfaj.....
A repülés az egy teljesen másik.....

És semmi közük sincs egymáshoz......

(azaz van aki egyikben profi, van aki a másikban, és vannak a polihisztorok, de az ritkább )


2016.

Most első gépnek ezt ajánlom:
Easy TrenerNem próbáltam, de jó az ára, szimpatikus. Ami fontos, kell hozzá még venni, vagy 4-5 akksit..... Mondjuk azokat én a HK-ról rendelném....
aki megszereti a vitorlázást, annak maradhat is is jódarabig. Aki nem (mint én), az a második szezon derekán lecserélheti egy műrepülőre, mondjuk, mint alább.... egy 800-as extra el is repülget ezekkel az akksikkal, bár én 1300/3s-sel használom, ez is jó lehet.

2005.

Először olvassal ezt a cikket, majd ezt a weblapot végig.... aztán....

Vegyen egy Easy Start vagy Sky ladyt a lehető legolcsóbb 4 csatornás rádióval, ami PC-re köthető, szimulátorozzon sokat a rádiójával PC-n, hogy szokja a vezetést, vegyen még hozzá 3-5 egyforma akksit, és valalmi olcsó töltőt hozzá. Mindez olyan 40-60eft. Olcsóbban sajna nem jön ki. Ezzel a cuccal már eldöntheti, hoyg tetszik-e neki egyátalán ez a hobby. Ha igen, akkor kb 2-3 hónap gyakorlás (kb 30-50 start) után eladhatja az egész cuccost, és vegyen egy digitális trimmes, minimum 5 modelmemóriás rádiót egy space scooterrel, meg olyan 80-90g körüli 3 cellás lipo akksikat. Mire a motorja nagy odafigyelés mellett tönkremegy (olyan 15-20 start alatt) már lesz annyi gyakorlata a csűrős gépekkel, hogy vehet bele egy jobb 3 fázisú motort szabályzóval. Amikor ezzel már 100% megbízhatósággal repül, akkor övé a világ. Vehet akármilyen középhaladó 3D vagy műrepülő repcsit, el fog vele boldogulni.

RC szimulátorkábel távirányítóhoz

2011

Kicsit változott a világ.... Space scootert sajna már nem lehet kapni.... De vannak újabb üdvöskék...
 

  1. Szóval vegyen egy két botos (azaz két analóg joy-jal rendelkező usb-s gamepadot.) pl. ez itt jobbra.
  2. Töltse le az FMS rc modell szimulátort. Kell hozzá egy d3drm.dll nevű cucc. Persze jobb valami igényesebb szimu, pl aerofly de lux, de az nem szabad szoftver.
  3. Kicsit használgassa, kóstolgassa. A programot úgy kell konfigolni, hogy a kezelése azonos legyen a mode 2-es megszokott modellvezérlő kiosztással.
  4. Ha bejött a dolog, akkor vegyen egy ES klónt (Körül kell nézni a forum.rcmodell.hu oldalon, hogy mi az aktuálisan kapható árban is megfelelő gép.). Jusson eszébe venni hozzá, még vagy 4-5db akksit. Ha valaki bátor, és van szakszerű segítsége, akkor nekiállhat egy FIK 80-as elkészítésének. Akkor a gép olcsóbban jön ki, több pénz marad a távirányítóra. De csak akkor, ha van szakértő segítség!
  5. Aztán, ha azzal már megy szépen a dolog, akkor javaslom a styroman féle 800-as extrát. Az ES klónt, ha nagyon nincs rá ok, nem érdemes eladni, mert feltéve, hogy túlélte, később nagyon kellemes levezető örömrepüléseket lehet vele csinálni.
  6. Aztán, ha még mindig tetszik, akkor irány egy komolyabb táv, és egy 1m körüli repülő.....

   


Ha meg kicsit több pénz van a dologra, akkor jöhet kezdeni egy gyári Easy Star, és utána pl egy Multiplex dogfighter...

vagy bármi más........

RC modellezés


Ma:

2017. November 21. Kedd,
Olivér napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésből csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévő tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....