Hitec Optic 6 Sport Frsky DHT (toggle switch) telemetriás modullal

2012. 05 .26. Vettem egy nagyon szép állapotú Hitec Optic 6 Sport 35MHz-es adót, vevővel. Arra gondoltam, hogy részben jó tartalék adóm lehet, részben pedig átalakítom valami olcsóbb vevővel használható 2.4GHz-es rendszerre.

Végülis a választásom az FrSky DHT 8ch DIY Telemetry Compatible Transmitter Module egységre esett.
Érveim a következőek:
1. ez a modul 6V-os táptól üzemképes. Ez pont jó, mert az adóakksi ebben a rádióban 6 cellás, tehát kb 6-9V közé esik az üzemi feszültsége.
2. a modul telemtriás, azaz a vevőre ráköthető 2 analóg jel, amit leküld az adóra. Erről van szó pl itt a fórumon. A lényeget le is mentettem ide. Arra mindenképp nagyon jó lehetőség, hogy amint elkészül a rég tervezett akkuőröm, ami nem a LiPo akksi feszültség esése után ad riasztást, hanem az akkuból ténylegesen kiürült mAh kapacitás után, akkor annak riasztó jelét közvetítsem az adóba.
3. a vevő folyamatosan monitorozza a vett jel minőségét, és több fokozatban küld riasztást az adónak, ha minőségromlást észlel.
4. az adott gyártónál ez a modernebb modul.
5. a gyártó a dokumentációit közzétette a neten
6. a magyar fórumon is népes topicja van.

Egy nagyon kedves Cseh modellező kolléga már szintén megtette ezt az átalakítást (http://pichrt.info/hitec-optic-6-sport-frsky-v8ht), a gyártó nem telemetriás, tehát csak egyirányú moduljával. A galériámban bemásolom azokat a képeket, szép sorban, amit ő volt olyan kedves készíteni. A képeken vannak eredeti nyelvű feliratok.

Magam az átalakítást még nem végeztem el, még nem jött meg a megrendelt modulom. De amint itt van, jelentkezem a dolog eredményével.

2012.06.14.
A beépítés problémamentesen lezajlott.
Csináltam pár változtatást, az alábbi galériához képest, késöbb berakom a fotókat.
Az adómodul kapcsolóját nem építettem be (lehúztam a nyákról), mert úgy döntöttem, hogy úgysem fogom másfajta vevővel használni, mint a telemetriás, és a kapcsolásból kiderült, hogy ez esetben a kapcsoló amúgy is nyitott állapotban van. Az első benyomások jók, majd csinálok távolságtesztet és berepülés, és szintén írok. Amásik eltérés a fotóktól, hogy az adóantennát nem a régi csonkjára tettem, az ledugóztam, hanem asszimetrikusan befúrtam a ház tetején a régi antenna dombjától balra, az ott lévő hely közepére. Ez a megoldás fényesen bevált, mert az antenna nincs útban a tárolásnál, könnyedén elfér az adó mellett, az adó fogójának védelmében.

2012.08.29
Azóta repült sokat. Minden rendben van vele. Fotókat sajnos nem volt türelmem csinálni, de jók ezek itt alant. Nagy ritkán fordul elő, hogy az adómodul be - be csippan egyet, ami a manual szerint normális, valami interferencia okozza. Komoly nagy vitorlázóval még nem használtam, egy 80cm-es vitorlázóval viszont nem tudtam elérni a hatótáv csökkenést jelző csipogás határát.RC modellezés


Ma:

2017. November 21. Kedd,
Olivér napja van.

A weblapról:

Ezt a lapot kedvtelésből csinálom, ha épp ihletem van. A rajta lévő tartalom távolról sem teljes. Alakul még....

update: rendszertelenül.....